De Immertse Zwemclub Leopoldsburg

  Informatie over het Zwembad "De Merel".

 

 

Om als zwemclub lessen te kunnen geven moeten wij uiteraard beschikken over een goed onderhouden zwembad.

Wij huren het zwembad De Merel af gedurende 10 maanden, van september tot juni, op maandag, donderdag en zaterdag van de gemeente Leopoldsburg.

Hieronder vind je een oplijsting van de onderhoudstaken van het zwembad personeel die ervoor te zorgen dat alles in orde is voor de gezondheid van de zwemmers.

 

Dagelijks

 • Vier  maal per dag worden de meetwaarden ivm : Ph, chloor (vrije en gebonden), temperatuur en luchtvochtigheid nagezien en genoteerd zowel automatisch als via een handmatige controle.
 • Elke avond wordt er rond het bad na de sluiting volledig afgespoten met hoge druk. Hierna wordt de kade gedesinfecteerd.

 

Wekelijks

 • Stofzuigen van de bodem van het zwembad gebeurd 3x per week ’s morgens voor er gezwommen wordt, nl op maandag, woensdag en vrijdag.
 • Filter spoelen gebeurd 2x per week per filter (maandag en donderdag filter 1 en dinsdag en vrijdag filter 2). Ons bad (ongeveer 450.000 liter) gaat om de 4u volledig door de filters.
 • Op dinsdag en woensdag wordt telkens de helft van de kade rond het bad extra handmatig geschuurd, ene week met een ontvetter en andere week met een ontkalker.
 • Op donderdag worden de vetranden van het bad (is waar eventuele vetresten die op het water drijven zich vastzetten op de muur) geschuurd.
 • Elke vrijdag worden de douches voor de opening op een temperatuur boven de 60° c gebracht, zo laten we die enkele minuten lopen om de legionellabacterie te vermijden.
 • Ook wordt iedere vrijdag de zuurstofkoffer nagezien zodat deze steeds klaar staat wanneer nodig.

 

Maandelijks

 • Een onaangekondigde controle van Labo Derva. Zij controleren de lucht , het water en nemen overal bodemstalen van de vloeren. De uitslag hiervan wordt naar de gemeente en naar volksgezondheid verstuurd.

 

Jaarlijks

 • Er zijn minstens 2x per jaar onaangekondigde controles van volksgezondheid, zij controleren niet alleen lucht, water en vloeren, zij controleren ook de veiligheid van alles, de bijscholingsattesten van de redders enz.
 • Tevens zijn er 2 specifieke luchtmetingen per jaar om de trichlooramine-concentratie te bepalen.
 • Er is jaarlijks ook een sluiting van 01/09 tot 15/09 waaronder eventuele herstellingen gebeuren. Tevens gaat in deze periode al het water uit de kuip. Nadat deze grondig gekuist is, wordt ze terug gevuld met vers water. Samen met de kuip wordt dan ook het hele gebouw extra gepoetst.

 

Voor meer informatie over het zwembad kun je contact opnemen met de sportdienst

Hierbij ook een link naar de openingsuren buiten de uren van DiZc.

 

Nog enkele afspraken die dienen gevolgd te worden.

 

De leden gebruiken de gemeenschappelijke kleedkamer. Hier kunnen kledij en zwemtassen blijven liggen. Bij gebruik van de individuele kleedkamers, wordt de kledij IN de kastjes gelegd. Niemand laat spullen in deze kleedhokjes liggen, zodat ze steeds vrij blijven voor mensen die na je komen.

 

De kleedkamers zijn geen speelplaatsen. Wie zich niet moet omkleden, hoort hier niet te zijn. Wie klaar is, verlaat zo snel mogelijk deze ruimtes. Enkel ouders/ begeleiders die de kinderen helpen met omkleden, kunnen dit doen in de daarvoor voorziene kleedkamers. Dit zijn kleedkamer B  voor de jongens  en C  voor de meisjes (of volgens planning van het zwembadpersoneel).

 

Vanaf het buitengaan van de kleedkamers naar de douches is het VERBODEN voor schoeisel.

 

Voor het binnengaan naar de lessen in het zwembad moet je je eerst even douchen en zorg ook dat je je  voeten  even onder de voetensproeiers afspoelt!

 

 

Maandag

Donderdag

Zaterdag

Woensdag